Így készül a 32 éves, Porsche-verő Skoda 120L

Skoda 120L. Egy igazi klasszikus. A rendszerváltás előtti korszak egyik meghatározó autója szó szerint újjáéled a Prémium Média & Sport Management által támogatott projektben. A következő hónapokban az ötletgazda Karácsonyi Bence „Zeropixel” és csapata a gyárilag 50 lóerős Skodából egy Porsche-verő 350 lóerős aszfaltszaggatót épít, mindezt, egy szinte lehetetlen ötlet, egy BMW-motor beépítésével elérve. A sorozat hátteréről beszélgettünk.

– Kezdjük az elején, honnan jött az ötlet a sorozatról?
– A skodázást a gyerekkorunkból hoztuk, majd felnőtt korunkra összegyűjtöttünk pár darabot belőle, amiket eltettünk, hogy akár 50 éves korunkban is tudjunk gurulni ezekkel a komfortosnak nem mondható autókkal – mesélte Bence a rendhagyó projektről. – Így adott volt, hogy mi lesz az első autóépítős videosorozatunk alanya, viszont, hogy mit csináljunk vele, azt a nézőinkkel szavaztattuk meg. Egy lehetetlennek tűnő dolgot kértek tőlünk, BMW-motort szeretnének látni az autóban, ráadásul egy turbó feltöltővel. Gyárilag ezek a Skodák 50 lóerő környékén mozogtak, a BMW-motor, amit beleépítünk 98 lóerő, egy turbófeltöltővel akár 350 lóerő is lehet a teljesítmény. Ami fontos, hogy ezt úgy építjük meg, hogy semmiféle változtatás ne legyen se a futóműben se a karosszérián. Tehát a BMW-motor közvetlen a Skoda váltóra fog csatlakozni.


– Mi lesz a legnagyobb feladat?

– Leginkább az a kihívás, hogy tudjuk ez a teljesítmény problémát fog okozni a váltóban, a differenciálműben és tulajdonképp a teljes futóműben, mivel tényleg nem erre a teljesítményre van kitalálva.

Skoda 120L eredeti állapotában

– Azt már tudjuk, hogy Skoda, de mégis melyik típus?
– Egy 1988-as gyártású 120L, amit közvetlen az első tulajdonosától vásároltunk, így minden merkuros papír, számla, irat megvan hozzá. A műsor részeként ellátogatunk majd az eredeti tulajhoz, biztos érdekes lesz felidézni, hogyan vették át anno a Merkurban.

Forog a kamera, készül a következő rész

– Mik lesznek az átalakítás fő lépései? Egyáltalán mikor, mit láthatunk majd tőletek?

– Azt tervezzük, hogy legalább két hónapon keresztül heti két résszel jelentkezünk, aztán persze kiderül, hogy mennyire nagy kihívást jelenthet az átalakítás – akkor lehet, hogy két hónapnál kicsit hosszabb lesz. A folyamat a karosszéria javításával kezdődik – lakatolás, fényezés. Folytatjuk a belső tér átalakításával, ki kell építenünk például egy bukócsövet, mert a várt teljesítménynövekedés mellett csak úgy lenne biztonságos az autó. Ez a folyamat is két-három részt igénybe vehet majd. Csak ezt követően állunk neki a motor beépítésének, elsőre szívóként, majd, ha minden rendben van, akkor következik a turbósítás. Ehhez már nem kell kiszerelnünk a motort.

Karosszéria javítások

– Azt hallottam, a végén még egy Porschét is legyőznétek…
– Ha a turbófeltöltős változat elkészült, akkor szeretnénk egy Porsche-val összemérni a Skodát, aztán majd meglátjuk!


– Senkisem szeret ilyesmiről beszélni, de gondolom akadnak lehetséges buktatók, melyek ezek?
– Elképzelhető, hogy a tesztelések közben a gyári Skoda-alkatrészek nem bírják a teljesítménynövekedést, így plusz részekkel bővülhet a műsor, mert meg kell oldanunk, hogy a kocsi üzemeljen. Épp emiatt az esetleges költségek, kiadások is változhatnak, így további szponzorokat is keresünk az egész építés alatt.

A sárvédő és a lökhárító visszaépítését követően

– Van másik kiszemelt autótok is, ha folytatásért kiáltanak a nézők?

– Nem csak ez a projekt van a fejünkben, ha kész az autó, vannak további tervek, amelyekkel lekötnénk a nézőink figyelmét, és reméljük sikeresen szórakoztatjuk is majd őket.

Prémium Média